Zimska služba Komunalca Sisak uklonila je prvi ovogodišnji snijeg s prometnica koji je počeo padati 2. siječnja. Trenutno su sve raspoložive snage na terenu na uklanjanju leda s prometnica, nogostupa i biciklističkih staza. Led i ostatke snijega na zebrama, stepeništima te mostovima uklanjamo ručno i posipavanjem, dok se na prometnicama uklanja vozilima s posipačima soli i sipine.

Posebno vozilo (MUVO) raspoređeno je na čišćenje pješačke zone te pješačkih i biciklističkih staza u cetru grada. Ovdje se posipavanje vrši plantabonom (sitno zrnati pripravak za suho posipavanje zaleđenih površina pri vrlo niskim temperaturama, do -25 °C) koji ne sadrži klorne i natrijeve spojeve, a sadrži inhibitore korozije (metala) te komponente za zaštitu betonskih, asfaltnih i kamenih površina, a osnovna komponenta dozvoljena je kao gnojivo – dušični spojevi. Sredstvo nakon aplikacije na zaleđene površine, probija ledenu koru, odvaja ledenu površinu od podloge i otapa led.

Inače, zimska služba sisačkog Komunalca čisti 326 km nerazvrstanih gradskih i bivših županijskih i lokalnih cesta koje su postale nerazvrstane. Zimska služba je opremljena s traktorima, kamionima s ralicama i posipačima, traktorima s ralicama i posipačima za nogostupe i biciklističke staze, snježnim frezama i specijalnim vozilom za čišćenje u pješačkoj zoni. Na terenu su i ekipe koje ručno čiste područja koja nije moguće strojno očistiti . Za ovu zimsku sezonu osigurano je 1500 tona soli, 700m³ sipine i 11,5 tona plantabona.

S obzirom da su za nadolazeće dane najavljene ekstremno niske temperature, molimo građane na poseban oprez u prometu (pješačkom i cestovnom). Upozoravamo da pri ekstremno niskim temperaturama dolazi do smanjenog djelovanja soli te je moguća pojava poledice bez obzira što Zimska služba daje sve od sebe da do toga ne dođe. Molimo vas da vožnju i kretanje prilagodite uvjetima na prometnicama i ostalim komunikacijama.

Isto tako podsjećamo da su, sukladno Odluci o komunalnom redu, vlasnici i korisnici stambenih i poslovnih prostora dužni očistiti snijeg i led na nogostupu ispred objekata u vlasništvu ili najmu kako bi se osigurao nesmetan prolaz pješacima.

soba-cuda_01new e-mail